Szőcs Henriette: A Kizil Elma háremének titka (A török brigadéros 1.)

Történelmi kalandozás a Budai Vár visszafoglalásának évéből. 

Információk a könyvről:
Szőcs Henriette: A török brigadéros - A Kizil Elma háremének titka
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2017. június 5.
Oldalak száma: 300
ISBN: 9789632931371
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.
Részlet a regényből ezen a linken.

Fülszöveg:
1686. ​A több mint százötven éve tartó magyarországi török uralom a végéhez közeledik. Abdurrahmann pasa már igen idős. Utódja nincs. Egyetlen fiát a pestis ragadta el egy hadjárat során. Fatima, a hárem első asszonya ezt soha nem tudja megbocsátani a fényességes szultán budai helytartójának. De vajon miért betegednek meg, majd tűnnek el Abdurrahmann háreméből a lányok? Mit keres az udvarban időről időre a füvesasszony? Vajon megbocsátható, ha ilyen körülmények között egy fiatal háremhölgy teherbe esik a pasától? Ki kapja a selyemzsinórt? Hogy boldogul a hárem nyugalmát és biztonságát ismerő Aisa szabad nőként? Hogy kerül Batthyány Ádám gróf egy hamvas ifjú hölgy hálószobájába? Vajon Abdurrahmann túlélte utolsónak hitt hadjáratát? Mi lesz az utódlással? Vajon mi úszik a Dunában?


Véleményem: 
Az idei Könyhét egyik különlegességének ígérkezett Szőcs Henriette új könyve, így boldogan éltem a lehetőséggel, hogy elolvashassam. Már maga a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésem, nagy rajongója vagyok ugyanis a régebbi korokban játszódó történeteknek – legyen az valóságon alapuló vagy kitalált –, az pedig külön örömömre szolgált, hogy a regény hátterét a magyar történelem szolgáltatta.

A különleges történet főszereplője Aisa, egy fiatal háremhölgy, akinek a budai vár ostroma mellett a hárem intrikákkal teli világában is helyt kell állnia. A hárem első asszonya ugyanis minden erejével azon szorgoskodik, hogy a pasának ne születhessen több gyermeke, s így megőrizhesse vezető pozícióját. Nehéz dolga van így Aisának, akinek áldott állapotát ügyesen kell elrejtenie, mindeközben pedig meg kell küzdenie azzal a ténnyel is, hogy a törökök uralma Magyarországon a végéhez közeledik. A pasa – miután a lány felfedi előtte titkát – egyetlen örökösének édesanyját mindenképpen meg akarja menteni, így Aisát egy zsidó ékszerész, valamint családja gondjaira bízza, hogy ha eljön az idő, meneküljenek…

Általam készített montázs a könyvhöz

Bevallom, nem véletlenül emlegetem a „különleges” szót olyan gyakran, ugyanis leginkább ez jutott eszembe, mikor a regény végére értem. A regény nem hosszú, de rendkívül jó abban, hogy fenntartsa az érdeklődést, a figyelmet, így egy délután alatt elolvasható – persze arra a délutánra mást inkább ne szervezzünk be magunknak, ha nem szeretnénk időegyeztetési konfliktusba kerülni. :-)

Ami leginkább megfogott a regényben, az a korhűség, a hitelesség: nem csak egy hárem működésébe nyerhetünk bepillantást, a tájak, berendezések, használati tárgyak mind az akkoriban jellemző dolgokat tükrözik vissza, ennél pedig talán csak a szóhasználat, a beszélgetések tetszettek jobbam, ugyanis ezek esetében is úgy érezhetjük magunkat, mintha beültünk volna egy időgépbe, és valós időben szemlélhetnénk az eseményeket. Mindemellett pedig úgy gondolom, hogy nagyon kiterjedt háttérismeretekkel rendelkezik az írónő, és komoly munka állhat a regény megírása mögött – ezen a ponton megjegyezném, hogy mindez maximálisan kifizetődött! Főleg, mert az izgalmas történet mellé többek között még zsidó családi receptet is kapunk. :-) 

A karakterek, főleg a három főbb szereplőnek mondható személy gondolkodása, cselekvései számomra mindig elgondolkodtatók voltak. Szerintem nagyon jól kivehető volt például Aisa gondolkodásából, hogy gyakorlatilag burokban, egy hárem védelmében nőtt fel, és fiatal korához megfelelően naivan, szinte még gyerekként látja a világot. Volt benne ugyanakkor egyfajta kettősség, hiszen ezzel ellentétben sokszor manipulatívan, nőies bájaival visszaélve szerette volna elérni céljait. A zsidó ékszerészben tetszett elhivatottsága, egy utolsó kérés minden áron történő teljesítése, feleségében pedig a logikus gondolkodás, a helyzetek jó elemzése és a gyors cselekvés tetszett. Bennük mind különböző, egymástól eltérő gondolkodású egyéneket ismertünk meg, és így három oldalról is kaptunk képet a menekülés folyamatáról. 

A könyv borítója nagyon tetszett, így virágos háttér előtt is megörökítettem :)

Fontos még megemlítenem, hogy a regény egy trilógia kezdő kötete, azonban váratlan fordulattal ért véget, így kíváncsian várom a folytatást! Egy interjúban találtam információt arra vonatkozóan, miről is szól majd a második és harmadik rész, és bevallom, alig várom, hogy elolvashassam őket, és megtudjam, mi lesz egy bizonyos személy sorsa. Várakozás közben azonban nektek is érdemes egy délutánt rászánni az első részre – rövid, de tartalmas utazást tehetünk általa a törökök által megszállt hazánkba.

A példányért hatalmas köszönet az Athenaeum Kiadónak!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Moly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése