Jodi Picoult: Magányos farkas

„A farkasok tudják, mikor jön el az ideje, hogy többé ne arra tekintsenek, ami elveszett, hanem arra, ami még előttük áll.”

Információk a könyvről:
Jodi Picoult: Magányos farkas
Eredeti cím: Lone Wolf
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2017 (eredeti 2012)
Oldalak száma: 384
Fordító: Babits Péter
ISBN: 9789632936413
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival.
Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról...

Véleményem:
Bevallom, egy ideig várnom kellett a könyv olvasása után, hogy kicsit jobban össze tudjam foglalni a gondolataimat, ám azt kell mondanom, még most sem ülepedett le bennem minden. Teljesen a hatása alá vont, és ma napközben többször is azon kaptam magam, hogy a regény cselekményén gondolkodom. 

A történet kezdete nem nevezhető szokványosnak: a sztárnak tartott "farkasember", Luke Warren és lánya, Cara autóbalesetet szenvednek, melynek következményeként a férfi súlyos kómába esik. A lány, akinek szinte egész életét apja jelentette, nehezen birkózik meg a helyzettel, és az sem könnyít a dolgán, hogy hat évvel azelőtt hirtelen elutazott bátyja, Edward hazatér az események hallatára. Mindeközben édesanyja - új családja mellett - próbálja átvészelni a volt férjét ért sérülés következményeit. Mivel hamarosan kiderül, milyen súlyos is a férfi sérülése, két gyermeke szinte egymás torkának esve küzd, hogy saját akaratát érvényesítse. Cara megmentené, Edward elengedné őt. De vajon melyikük lesz az erősebb?

Általam készített montázs a könyvhöz

Nagyon komoly és érdekes témákat boncolgat a regény, miközben több ember élete is kibontakozik előttünk. Luke Warrent a kanadai farkasfalkában töltött időről írt könyvén keresztül ismerhetjük meg, így betekintést nyerhetünk abba, milyen volt számára az élet, mennyire őszintén csodálta a farkasokat, és milyen volt a civilizációba való visszatérés. Mindeközben elárulja, mit tanult a farkasoktól, és hazudnék, ha azt mondanám, nem vágytam egy picit magam is közéjük, Ugyanakkor van a történetnek egy árnyoldala is, amit a család többi tagjának szemén keresztül láthatunk, hogy milyen is egy olyan apa mellett felnőni, aki jobban szereti farkasait a gyerekeinél. 

Azt hiszem, maga a történet kirajzolódása olyan, mintha lemennénk egy sötét barlangba, és szép lassan elkezdenénk meggyújtani a fáklyákat: mindig egyre nagyobb szeletet világítanak meg a térből, de bizonyos szögek árnyékban maradnak. Aztán, mikor már minden fény kigyúlt, egyszerre az összes részlet láthatóvá válik. Így történt ez most is: egyre többet szerettem volna megtudni, és örömmel töltött el, amikor mindenre fény derült. 

Az egyik kedvenc idézetem a regényből

Fontos megjegyeznem, a könyv nem könnyű olvasmány, folyamatosan gondolkodásra készteti az olvasót: mit tennél az adott helyzetben? Meddig lehet haragudni valakire, és mi hozhatja el a megbocsátást? Hogyan hoznál döntést egy olyan sérült esetében, aki talán sosem épül fel? Melyik számára a jobb megoldás: a tudatlan lét, és a felépülés reménye, vagy a halál kegyelme? A képlet nem egyszerű, mélyre ásó "mesét" kapunk ugyanis az életben elkövethető hibákról, és az elengedés fájdalmáról. 

Mégis azt mondom: olvassátok el! Annyi mindent mond, annyi kérdést feszeget, hogy egy nap is kevés lenne felsorolni. Egy idő után talán magadon is észreveszed, hogy egyre nehezebb az állásfoglalás, talán már nem vagy biztos benne, hogy tudod, mi a helyes döntés... S hogy mit tanít az életről? Úgy gondolom, ezt mindenki döntse el maga. ;) 

A példányért hatalmas köszönet az Athenaeum Kiadónak!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Moly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése