Victoria Aveyard: Vörös királynő

„Pusztítunk. Ez a fajtánk jellemzője. Mindegy, milyen színű az ember vére, mindig elbukik.”

Információk a könyvről:
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Eredeti cím: Red Queen
Kiadó: Gabo Kiadó
Megjelenés: 2015
Oldalak száma: 422
Fordító: Kleinheincz Csilla
ISBN: 9789634061144
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
„Az iskolában tanultunk az előttünk létezett világról, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön. Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem. Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek. Lejöttek a csillagok közül. És már nem szelídek.”

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?


Véleményem:
Néha szokásom csak úgy teljesen vaktában nézelődni a tipikusan rajongóinak mondott oldalakon, és szívesen veszem figyelembe a „ha ez tetszett, olvasd el ezt is” listákat, hiszen egy próbát megér az ajánlat. Így találtam rá annak idején a Red Queenre is, ami felkerült idegen nyelvű kívánságlistámra, de mivel ezekről ritkán szerzem be a könyveket, ezért végül (szerencsémre) már a magyar kiadást tarthattam a kezemben.

Bevallom, kicsit féltem elolvasni a könyvet, mert a fülszövege annyira ígéretesnek tűnt, hogy tartottam tőle, talán nem nő majd fel az elvárásaimhoz. Szeretném a kételyeket már most eloszlatni: aggodalmam felesleges volt, egy cseppet sem kellett csalódnom! Igazság szerint a fantasy műfaján belül is gyengéim az író által teremtett világgal rendelkező történetek, és most is egy ilyennel álltam szemben. Ebben az univerzumban ugyanis kétfajta ember létezik: az Ezüstök és a Vörösök, akik elnevezésüket a vérük színéről kapták. Az Ezüstök uralkodnak a Vörösök felett, nekik vannak ugyanis különleges képességeik (méghozzá nagyon is sokféle), így hatalmukkal és erejükkel tartják szolgasorban az egyszerű földi halandónak számító Vörösöket.

A könyvhöz készült montázs (Forrás)

Ebben a világban nőtt fel Mare Barrow, aki hamarosan betölti 18. életévét, és akkor hadba kell vonulnia. Egy szerencsésnek mondható véletlen folytán azonban szolgálóként a palotába kerül, és hamarosan több száz ember előtt derül fény arra, amiről korábban ő sem tudott: hogy akárcsak az Ezüstök, ő is különleges képességgel rendelkezik. Vére azonban Vörös, ahogyan szíve is, és bármit megtenne népéért. Hamarosan saját belső harcait is meg kell vívnia, hiszen egy nemrég létrejött szervezet, a Skarlát Gárda a teljes egyenlőségért harcol, és őt is arra kérik: csatlakozzon... bárhogyan is dönt, a holnap kiszámíthatatlan, és mindig akad valami új kihívás, amit le kell győznie.

A regény számomra nagyon érdekesnek bizonyult, egy utazás során vettem először a kezembe, és a célpontig nem is tettem le (kb. 3 órán keresztül), annyira lekötött a sajátos kis világ, és Mare hirtelen megváltozott élete. Annyi minden történik benne, hogy lehetetlen akár egy percre is unatkozni: mindig van kiért vagy miért izgulni, azon agyalni, vajon mi lesz a következő lépés, mi fog történni, és hogy fog Mare megbirkózni az újonnan kialakult helyzettel.

Mare és Maven herceg (Forrás)

Számos más karaktert is kapunk: ott van Mare Vörös családja, akik mind szeretik, a palotában pedig a koronaherceg, Cal, aki ugyan rejtélyes, nem lehet nem szeretni, és a mindenki álmát megtestesítő fiatalabb herceg, Maven is, akiért olvadozik a szívünk. Természetesen a gonosz is képviselteti magát, Elara királynő és a gonosz Evangeline személyében. Ők azonban látszólag eltörpülnek egy nagyobb ügy, a változás, az új élet reményében. Van még valami, ami többször is hangsúlyt kap, mi mégis legyintve hunyunk szemet fölötte, hogy aztán döbbenten kapjuk a hatalmas fordulatot: mert bárki elárulhat bárkit. A regény vége felé már valóban résen kell lennünk, hisz a veszély minden irányból les ránk, és sosem tudhatjuk, mi vár ránk. Annyit tudok tanácsolni: olvassátok el ezt a könyvet, legyetek Vörösök vagy Ezüstök, éljétek bele magatokat a világába – de jól vigyázzatok a szívetekre, nehogy olyannak adjátok, aki visszaél vele. Jó olvasást! Én új kedvencet avattam – remélem, hogy ti is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése