George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

„Ha sárkányokkal táncolsz, könnyen megégetheted magad.”

Információk a könyvről:
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Eredeti cím: A Knight of the Seven Kingdoms
Kiadó: Alexandra Könyvkiadó
Megjelenés: 2016 (eredeti 2015)
Oldalak száma: 416
Fordító: Novák Gábor
Illusztrálta: Gary Gianni
ISBN: 9789633579411
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
A Királyvár nyomornegyedében malacokat hajkurászó Dunk élete először akkor vett váratlan fordulatot, amikor egy kóbor lovag maga mellé vette fegyverhordozónak. Tíz évvel később az újdonsült lovag élete újabb fordulatot vesz, amikor első lovagi tornáján a Targaryen-ház tagjaival vívhat. Ám aki sárkányokkal táncol, könnyen megégetheti magát…

George R. R. Martin A tűz és jég dalával párhuzamosan írt kisregényei Westeros múltjába visznek el minket, amikor még a sárkánykirályok uralják a Hét Királyságot, ám hatalmukat belviszályok és trónkövetelők fenyegetik - veszélyes és izgalmas idők egy kóbor lovag és fegyverhordozója számára.

A Hét Királyság lovagja, amely ezúttal napjaink egyik legelismertebb fantasyillusztrátora, Gary Gianni több mint 160 rajzával együtt jelenik meg, kötelező olvasmány A tűz és jég dala regények rajongói számára, és ideális ízelítő azoknak, akik eddig csak a tévésorozatból ismerték Westeros lenyűgöző világát.

Véleményem:
Nagy rajongója vagyok A tűz és jég dala világának – úgy gondolom, hogy kevés teremtett világ rendelkezik ilyen kiterjedt történelemmel, kultúrával és karakterekkel –, és a mai napig lenyűgöz, hogyan képes egyetlen ember arra, hogy ilyen mérhetetlenül sokszínű világot alkosson, hogy férhet el ennyi minden egyetlen elmében? Nos, ha valóságos (és tegyük hozzá: kicsit gonosz) zseni az illető, akkor a dolog nem is annyira elképzelhetetlen.

Most találkoztam először A Hét Királyság lovagja című kötettel, amely elsőként két évvel ezelőtt jelent meg hazánkban, és három novellát tartalmaz, melyek kb. 100 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódnak. Most a kötet új kiadása jelent meg, méghozzá Gary Gianni gyönyörű illusztrációival, hogy amíg a szavakat szomjazó utazóként issza magába az agyunk, néha megálljunk egy-egy pillanatra, hogy az elképesztő rajzokon legeltethessük a szemünket.

Egg és Dunk a könyv belső borítóján (Forrás)

A három novella középpontjában egy Dunk nevű kóbor lovag áll: ő az első történet elején éppen azt a lovagot temeti, akinek egykor fegyverhordozójaként szolgált, s aki lovaggá ütötte. Hamarosan találkozik egy kopasz kisfiúval, aki az Egg becenévre hallgat, és szeretne csatlakozni hozzá, fegyverhordozóként. Dunk vonakodva bár, de végül beleegyezik a dologba, és hamarosan sor kerül élete első lovagi tornájára. Elfeledi azonban, hogy a királyi sarjakkal nem feltétlenül tanácsos ujjat húzni, és kalandja során egy meglepő titokra is fény derül. A másik két történet középpontjában szintén ő és Egg állnak, az ő párosuk számos kalandot él át, és közben hosszú évek telnek el.

Bevallom, számomra nagyon érdekes és izgalmas volt, hogy Westeros múltjából kapunk jókora falatot: hiszen ebben az időben még a Targaryenek uralkodtak, és nagyon jó érzés, hogy itt még több is akad belőlük. :) Megismerhetjük az akkori életet, fontosabb nemeseket és cselszövéseket, több részletet kapunk olyan dolgokról, melyek a „jövőben” esetleg csak említésre kerültek. Mindehhez pedig kapunk két igazán szerethető karaktert, akik jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és bátran néznek szembe a fenyegető halállal. Nem tudhatják, mit hoz a holnap, vagy milyen kimenetele lesz egy-egy ütközetnek. Újabb családokat és legendákat ismerhetünk meg, mindezt a már megszokott, olvasmányos stílusban.

Két illusztráció Gary Gianni tollából (Forrás)

A történetek mellett élvezetes volt úgy olvasni a könyvet, hogy közben számos illusztráció is tarkítja azokat: Gary Gianni ugyanis több mint 160 rajzot készített a három külön kaland mellé. Így könnyebben elképzeljük, hogyan is fest egymás mellett a hatalmasra nőtt Dunk és a szalmakalapos Egg, vagy milyennek érdemes elképzelni a hosszú hajfonattal rendelkező Vörös Özvegyet. Ráadásul a képek egyik plusz lehetősége, hogy aki felnőtt színezőre vágyna, az megkapja: így a saját ízlése szerint finomíthatja és színezheti a részleteket, a kedvenc világához kapcsolódó képekkel pedig igazi élmény lesz ez az elfoglaltság. Karácsony közeledtével muszáj megemlítenem: ha van olyan ismerősünk, aki még nem olvasta a könyveket, a sorozatot viszont imádja, számára is érdemes beruházni egy példányra: a siker garantált! ;)

A példányért hatalmas köszönet az Alexandra Kiadónak!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Webshop

1 megjegyzés: