Gillian Flynn: Éles tárgyak

„A probléma persze jóval korábban kezdődött. A problémák mindig jóval korábban kezdődnek, mint ahogy láthatóvá válnak.”

Információk a könyvről:
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Eredeti cím: Sharp Objects
Kiadó: Alexandra Kiadó
Megjelenés: 2016 (eredeti 2006)
Oldalak száma: 288
Fordító: Csonka Ágnes
ISBN: 9789633579336
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
A fiatal chicagói újságíróra, Camille Preakerre nyugtalanító megpróbáltatás vár néhány hónapos pszichiátriai kezelését követően: főszerkesztője visszaküldi fojtogató szülővárosába, hogy az ott történt gyerekgyilkosságokról tudósítson. Camille évek óta alig beszélt neurotikus, hipochonder anyjával, tizenhárom éves, gyönyörű féltestvérét, a poros kisváros lakóit valamiképp a markában tartó Ammát pedig utoljára óvodásként látta. A viktoriánus stílusú, kísérteties családi házban Camille-t megrohanják boldogtalan gyerekkorának emlékei, és akaratlanul is azonosulni kezd a meggyilkolt kislányokkal. Miközben egyre mélyebbre rántják sötét múltjának démonai, és felszakadnak soha be nem gyógyult sebei, versenyfutásba kezd az idővel, hogy kiderítse, ki lehet a tettes. Ha Camille túl akarja élni életveszélyes visszatérését, nem tehet mást, mint hogy egyszer és mindenkorra összerakja múltja kirakós játékának darabjait.

Véleményem:
Nem titok, hogy Gillian Flynn előző két itthon megjelent regénye, a Holtodiglan és a Sötét helyek is nagy sikert aratott köreimben, így nagyon boldog voltam, mikor kiderült, hogy az írónő harmadik regénye, az Éles tárgyak is megjelenik itthon. Így amint kézhez kaptam a könyvet, kitörő lelkesedéssel vetettem bele magam a már megszokott stílusú világba. Azt hiszem, hogy három regény után nyugodtan kijelenthetem: egyszerűen bámulatos, amit Gillian tud.

A főszereplőt bemutató montázs (Forrás)

A könyv főszereplője Camille, aki Chicagóban dolgozik újságíróként, és főnöke kérésére utazik vissza szülővárosába, ahol annak idején annyi megpróbáltatás érte. Feltehetőleg egy sorozatgyilkos garázdálkodik ugyanis a helyszínen, és Camille élete nagy sztorija lehet a tettes megtalálásának megírása. Így a nő annak rendje és módja szerint kutakodni is kezd, ám ahogyan egyre több mindent tud meg, kezdi úgy érezni: talán jobb lenne, ha inkább sose tudná meg az igazságot.

Őszintén szólva, ha azt mondanám, hogy azt kaptam, amit vártam, akkor hazudnék – annál ugyanis sokkal többet! Úgy tűnik, hogy hiába ez volt az első regénye, semmiben sem gyengébb a másik kettőnél, sőt, ez is ugyanúgy egy teljesen külön világ, a saját egyedi karaktereivel, és a saját, külön felfogású főszereplőjével. Érdekes követni egy kisvárost, ami olyan, mint valami enyészetre váró gyümölcs: a megkeseredett szereplőivel, akik a múlt század megrögzött idilljét próbálják fenntartani, miközben belülről minden rohad, és ez őket is felemészti. Megismerhetjük, hogy milyen az, ha egy anyaságra talán alkalmatlan nő gazdagságban és elkényeztetésben neveli fel gyerekét, és hogy milyen következményei lehetnek egy mérgező környezetben eltelt gyerekkornak.

A könyvhöz készült montázs (Forrás)

A legdurvább háttértörténet azonban talán mégis Camille-é: ahogy haladunk előre a történetben, úgy tudunk meg egyre többet a múltjából is, szép lassan felfedve titkait, és a kirakós darabkái is kezdenek egy egész képpé összeállni. És mikor már szinte biztosak vagyunk benne, hogy ki is lehet a gyilkos, akkor fogjuk a legnagyobb pofont kapni: mert senki sem az, aminek látszik. Mert hiába vagy csodaszép, ha a lelked romokban hever, és az is igaz, hogy „néha ha hagyod, hogy mások kihasználjanak, azzal valójában te használod ki őket.”

Egy dolog biztos: ha egy letehetetlen és izgamas thrillerre vágysz, akkor ezt a könyvet határozottan Neked találták ki! Nem fogod megbánni, ha elmerülsz egy brilliáns elmélvel megáldott írónő világában, és hagyod magad az orrodnál fogva vezetni. Javaslom, hogy olvasására olyan időpontot jelölj ki, amikor van pár szabad órád – ugyanis ha éppen szünetet tartasz az olvasásában, nagy valószínűséggel akkor is ezen fogsz elmélkedni, és másra nem igazán fogsz tudni koncentrálni. De nem éppen ez jó könyv egyik ismérve? :)

A példányért hatalmas köszönet az Alexandra Kiadónak!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése