Cecelia Ahern: Az ​üveggolyók titka

„Szeretem megtartani a titkaimat. Így én szabom meg, hogy az emberek mit tudnak rólam.”

Információk a könyvről:
Cecelia Ahern: Az ​üveggolyók titka
Eredeti cím: The Marble Collector
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2016 (eredeti 2015)
Oldalak száma: 320
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
ISBN: 9789632935942
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára.
Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei?
Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.


Véleményem:
Cecelia Ahern csodálatos írónő, ehhez nem fér kétség. Valahányszor új könyv írására adja a fejét, egy teljesen új történetet tár az olvasó elé, felkínál egy újabb világot, ami felfedezésre vár, aztán hagyja neki, hogy elmerüljön benne, és végül ezzel is gazdagodjon. Azt hiszem, ez az első gondolatom, ami Az üveggolyók titkával kapcsolatban eszembe jutott.

Az üveggolyók titka két történetszálon fut, így végig úgy éreztem, hogy bár két különböző korszakban, de két főszereplőnk is van. Az egyiküket úgy hívják: Fergus Boggs, és megosztja velünk, mikor ismerkedett meg először a golyózással, hogyan köthet szinte minden darab üveggolyót élete valamely fontos eseményéhez, vagy mire kényszerült, hogy gyermekkori álmát és szenvedélyét felnőttként se kelljen feladnia. 

Általam készített montázs a könyvhöz

Mindeközben itt a jelen, ahol megismerjük Fergus lányát, Sabrinát, és az ő végtelenül egyszerű életét, melyben soha nem történk semmi izgalmas, ő mégis be van sózva, mintha arra várna, hogy történjen végre valami. Aztán egy napon előkerül három doboznyi üveggolyó, amik édesapjához tartoznak, csakhogy a lány még sosem látta őket. Apja ráadásul amnéziás, így nem akarja zaklatni a kérdéssel és saját nyomozásba kezd. Nem is sejti, hogy az út végén talán önmagát találja meg...

Érezhetően volt most valami más is ebben a regényben, az írónő ugyanis előző könyveinél komolyabb vízekre evezett - ez azonban csak az előnyére vált. Hogyan is érthetnénk meg egy gyűjtő, egy szenvedélyes játékos belső világát, hogy mit miért tett a múltban, hacsak nem látunk bele a fejébe? Miként lehetséges, hogy valaki végre feltárná a lelkét egy másik embernek, majd hirtelen visszariad, és egyetlen apró döntés az egész hátralévő életét befolyásolja? De a legfontosabb: miért okozhat nekünk annyi fájdalmat valami, ami egyébként a világot jelenti számunkra? Ezekre, és még számtalan, az élettel kapcsolatos kérdésre kaphatunk választ a regényben. 

Gömbök, amik hatással lehetnek az ember életére
 
Különösen tetszett, hogy a regény maga is hasonlít egy üveggolyóra: számtalan apró rétegből áll, melyek mind egyenként épültek fel, hogy együtt alkothassanak meg egy egész gömböt. A kis golyóbisban színes cukorkaként csillan a színek kavalkádja, hogy aztán közelről megnézve egy egész világnyi jelenet rajzolódjon ki a belsejében. Pontosan ilyen érzés volt olvasni ezt a könyvet.

Bevallom, magam is gyűjtőszenvedélynek hódolok (bár én nem üveggolyókat gyűjtök), és a könyv hatására alaposan elgondolkodtam, az én szenvedélyem vajon mitől alakult ki, miért tart ma is, és vajon hogyan befolyásolja majd az életemet a jövőben. Érdekes plusz-utazás volt ez, amit tudtán kívül nyújtott számomra a könyv. Így hát azt tudom tanácsolni, hogy aki szeretne elmerülni kicsit a színes üveggolyók világában, némi nyomozással, rengeteg titokkal és szépen kibontakozó történettel fűszerezve, az mindenképpen vágjon bele! Egy délután alatt kiolvasható - hogy miért? Mert letehetetlen!

A példányért hatalmas köszönet az Athenaeum Kiadónak!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Moly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése