Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

„De akkor is: ha szeretünk valakit, nem kutyakötelességünk mellette maradni? Hogy átsegítsük a depresszión? Jóban-rosszban, egészségben, betegségben, és a többi?”

Információk a könyvről:
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Eredeti cím: Me Before You
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Megjelenés: 2016 (eredeti 2012)
Oldalak száma: 484
Fordító: Lányi Judit
ISBN: 9789632663852
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
Louisa Clark elégedett az életével. Szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával együtt lakik. És talán még Patricket is szereti, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, Lou elvállalja egy harmincöt éves férfi gondozását, aki súlyos balesete után depressziósan és mogorván tölti a napjait.

Will Traynor gyűlöli az életét. Hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások - mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínesnek tűnik.

Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve sem találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és - pusztán a másik kedvéért - újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?


Véleményem:
Jojo Moyes könyvével már azelőtt szemeztem, hogy kiderült volna, film készül belőle. Sajnos azonban sok regény esetében előfordul velem, hogy végül csak a film megjelenése környékén adódik lehetőségem elolvasni. Így történt ez most is, de nem bánom, hiszen a Mielőtt megismertelek egyik gyönyörű új példányát vehettem a kezembe.

A főszereplő Louisa Clark optimistán szemléli az életet, nagyon elégedett mindazzal, amije van. Csakhogy a lány elveszíti állását, és nehezen talál másik munkát. Végül egy kvadriplégiás ember mellé veszik fel gondozónak, ami azt jelenti, hogy mind a négy végtagja lebénult az illetőnek. A „ring” másik oldalán találhatjuk Will Traynort, aki alig két évvel ezelőtt milliók által irigyelt életet élt, bármit megtehetett, amit csak akart. Egy napon azonban mindez megváltozott, s most egy baleset következtében tolószékbe kényszerült. Két főhösünk valóban olyan, mint a boxolók: Will negatív életszemlélete élesen csap össze a fiatal lány vidámságával. Louisa azonban nem adja fel, és kitartóan igyekszik helytállni, mígnem egy olyan titokra derül fény, mely mindent megváltoztat, és ezáltal kalandos útra tereli a lány addig megszokott medrében folyó életét is.

A filmben Emilia Clarke alakítja Louisát (Forrás)

A könyv hátulján olvasható tanács szerint érdemes vízálló szempillaspirállal készülni. Nos, erre nem fogok rácáfolni, és nem fogok hazudni sem: ha elolvasod ezt a könnyet, vagy ne sminkelj előtte, vagy utána már ne akarj úgy kimozdulni, hogy nem nézel előtte a tükörbe, mert szem nem marad szárazon. Eleinte az írónő fergeteges humora miatt lesz szükséged zsebkendőre, később pedig mindezekhez megható pillanatok, szívszorító események is csatlakoznak. Mégis úgy érzem, ez a történet adott nekem valami megfoghatatlan érzést, egy tanulságot, amiért hálás lehetek neki. Bátran kijelenthetem, hogy nem illeszkedik a hagyományos romantikus történetek sorába, de nem mondanám, hogy ennek Will különleges helyzete az oka.

A karakterek jellemfejlődését illetően emelem kalapom az írónő előtt! Lousia egy csupaszív, pozitív világszemléletű ember, aki soha nem adja fel, képes a végsőkig harcolni azért, hogy elérje a célját. Emiatt viszonylag könnyen azonosultam vele, hiszen igyekszem én is mindenben a jót megtalálni, hogy ezáltal dolgozzam fel hamarabb a negatív eseményeket. Mégis, Will segítségével rájön arra, hogy a világ nem csak Angliát foglalja magában, így lehetőségek egész tárháza nyílik meg előtte, és már nem éri be kevesebbel. Emiatt pedig csak még jobban megszerettem.

Will Traynort pedig Sam Calflin formálja meg (Forrás)

Will hasonlóan sokat köszönhet Louisának, aki hat hónapos munkaideje alatt szép lassan, de biztosan bearanyozza a fiatal férfi életét. Will irányában nagyjából ugyanúgy alakultak az érzelmeim, mint Lou-nak: haragudtam rá, amiért eleinte olyan morcos és tüskés volt, mint egy sündisznó, ugyanakkor próbáltam megérteni, hogy a helyzetében talán senkinek sem lenne nála nagyobb életkedve. Bármit is kövessen el, lehetetlen rá haragudni, hisz utólag mindig értelmet nyer, mit miért tett úgy, ahogy.

Érdemes még megemlítenem a mellékszereplőket is: bámulatos, hogy ennyi különböző karakter ilyen jól el tudott különülni egymástól, és mindenki kapott egy teljesen egyedi személyiséget. A legjobban az tetszett, hogy egy típusra saját környezetemben is megtaláltam a példát, és jót mosolyogtam például azon, hogy igen, ilyen agyatlan izompacsirták valóban léteznek. :) (Azt hiszem, hogy a sajttortás megbotránkoztatást még én is kipróbálnám a közelükben.) Érdekes volt még Lou húga, Treena is, akit annak ellenére sikerült megszeretnem, hogy néha nagyon önző és kiállhatatlan nőszemély.

Louisa Clark és Will Traynor - avagy így is lehet „táncolni” (Forrás)

Mindenképpen ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik romantikus könyvre vágynak, de elkerülnék a csöpögősséget - itt nem fogtok nyáltengerben úszni! Ez a könyv olyan, mint egy tökéletesen felépített vár: alapjaiban megrengethetetlen, esztétikájában az aranymetszés tankönyvi példája: a romantika, humor és dráma építőköveiből felhúzott műremek. A könyvet befejezve duplán sem kell aggódnotok a jaj-de-hamar-elfogyott érzés miatt: június 16-án mutatják be hazánkban a könyvből készült filmet, a hírek szerint pedig a hónap végén érkezik a könyv folytatása is! ;)

A példányért hatalmas köszönet a Cartaphilus Könyvkiadónak és az Alexandrának!
Hivatalos oldal | Facebook oldal | Webshop

1 megjegyzés:

  1. Hasonló véleményen vagyok én is. Egyszerűen... Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a könyv megváltoztatta a nézőpontom, amivel eddig az életet néztem. A Mielőtt megismertelek rámutatott, hogy minden perc bizonytalan, és tényleg a mának kell élni. Vagy legalábbis a nem túl távoli jövőnek.... :)
    Öröm volt olvasni a kritikád! :)

    Puszi:
    Barby

    VálaszTörlés