Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés

Csak egy dolog veszélyesebb annál, ha egy könyvből filmet (vagy sorozatot készítenek): ha megfordítják a folyamatot. Igen, arra gondolok, amikor épp egy film vagy sorozat alapján gondolják úgy, hogy ezt bizony papírra kell vetni. Ez nyilván jól is elsülhet, főleg ha az alapanyag egy rettenet, amin szinte csak javítani lehet. Viszont ha az alapanyag kiváló minőségű, sajnos nagy az esély rá, hogy a kész regény nem közelíti meg annak a színvonalát, sőt, veszít az értékéből. Valami ilyesmi történhetett az Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés kapcsán is.

Információk a könyvről:
Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés
Eredeti cím: Reawakened
Kiadó: Gabo Kiadó
Megjelenés: 2014 (eredeti 2013)
Oldalak száma: 364
Fordító: Bosnyák Viktória
Megrendelhető ide kattintva.

Fülszöveg:
Emma Swan élete cseppet sem hasonlít egy tündérmeséhez. Nincsen senkije, amióta kisbaba korában magára hagyták. Mindez megváltozik, amikor huszonnyolcadik születésnapjának estéjén megjelenik az ajtaja előtt Henry, egy tízéves kisfiú, akit Emma a születésekor örökbe adott. Váratlan látogatása mindent a feje tetejére állít.

Henry elviszi Emmát a Maine állambeli Storybrooke-ba, ahol él, és ahol állítása szerint minden lakos mesefigura, aki nem emlékszik valódi kilétére. Márpedig ha Henrynek igaza van, akkor Mary Margaret Blanchard, a kedves és magányos tanítónő valójában Hófehérke, a híres hercegnő… és egyben Emma rég elvesztett édesanyja.

Minél közelebb kerül Emma Henryhez, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia az átkot, amely Storybrooke-on ül és összeköti őt Mary Margarettel. Ha Emma képes elfogadni sorsát Storybrooke megmentőjeként, és megtöri az átkot, végül rátalálhat családjára is, amiről egész életében álmodott.


Véleményem:
Mielőtt bármi mást is elmondanék: kezd a sorozattal! Ha még nem találkoztál az Egyszer volt, hol nem volt (vagy angolul Once Upon a Time, rövidebben OUAT) világával, de szeretnéd megismerni, akkor mindenképpen a sorozattal kezd. Hogy miért, azt nemsokára kifejtem bővebben. Előtte azonban szeretném egy rövid kis „tapasztalattal” kezdeni: az animációs filmek, s egyben a mesék nagy rajongójaként féltem elkezdeni ezt a sorozatot. Aztán valahogy sikerült meggyőznöm magam arról, hogy bizony egy esélyt azért megérdemel, és végül beleszerettem. Mára az egyik kedvenc sorozatommá vált, még akkor is, ha olykor vannak benne butaságok, vagy olyan dolgok, amikkel nagyon nem értek egyet. Valahogy ezek ellenére is mindig bele tudnak szőni valami olyat, amiért megéri tovább nézni.

Ez a sorozat szó szerint az, aminek látszik: a mesék adaptációja. Az eredeti írók, Edward Kitsis és Adam Horowitz megalkottak egy olyan történetet, melyben minden ismert meseszereplő élete összekapcsolódik, mert mind egy helyen élnek, egy varázslatos világban. Egy átok következtében azonban a mi világunkba kerülnek, ahol – nem meglepő módon – nincs varázslat, s legtöbbjük nem emlékszik múltjára sem. A fülszöveghez is hűen itt jön képbe Henry, aki azért keresi fel Emmát, mert egy könyv alapján rájön, hogy az ő lakhelyén bizony mindenki meseszereplő, és csak arra vár, hogy a Megmentő (vagyis Emma) megtörje az átkot, és visszatérjen az emlékezetük. Ezt persze nehéz elmagyarázni egy fiatal nőnek, aki árván nőtt fel és egész életében komoly megpróbáltatások érték. Így bontakozik ki szép lassan a jelen és a múlt, így ismerhetjük meg a szereplők háttértörténetét, és vehetünk egyenes irányt a jövő felé. A sorozatot mindenkinek csak ajánlani tudom, szerintem nagyon kreatív, és a hibái ellenére is szerethető.

Hófehérke és Délceg a sorozatban. (Forrás)

Nos, itt jön a képbe a könyv. Mivel az egész sorozat túl sok kötetet ölelne fel, amolyan próbaképpen döntöttek amellett, hogy az első könyvet (eredetileg többet is terveztek) csak az első évad anyaga alapján írják meg. A probléma abban gyökerezik, hogy két főszereplőnek Emmát és Hófehérkét választották, amivel nem is lenne baj, hiszen az ő történetüket, érzelmeiket és motivációikat valóban megismerjük. Emellett viszont borzasztóan háttérbe szorulnak a mellékszereplők, nagyon keveset tudunk meg róluk, pedig az első évad szerves részét képezte az is, hogy mindenki életéből megismerjünk legalább egy kis szeletet. A regény legnagyobb hibája tehát az, hogy ezeket a kis történeteket mind „elfelejti” megemlíteni, éppen ezért pedig aki a könyvvel kezdené, nem fogja megérteni a dolog lényegét.

Félreértés ne essék, ugyanis nekem személy szerint tetszett a könyv. Mert magával a könyvvel, a meglévő részekkel semmi gond. A fent kifejtett problémák mind ugyanarra a pontra vezethetők vissza: hogy kevés. Az ember hiányolja a többieket, az összes kis kedvencét, akiknek imádta a történetét, és szívesen látná viszont a könyvben is. Ezért inkább egy nagyobb terjedelmű, de bővebben kifejtett könyvet kellett volna készíteni a sorozat első évadáról, vagy akár már azt is több könyvre bontani. Így nem lennének benne olyan hibák, mint például az, hogy van egy „Mi történt Frederickkel?” című fejezet, ám szegény Fredericket nemhogy abban a fejezetben, hanem egyáltalán nem ismerjük meg. Elsősorban tehát azoknak ajánlom a könyv elolvasását, akik látták a sorozatot, vagy legalább az első évadát. Sok idő elmúltával kifejezetten jó, hiszen nemcsak feleleveníti az akkor történt dolgokat, hanem hangulatilag is varázslatos érzést ad (visszaadja a sorozatét), ezért ki merem jelenteni, hogy többször olvasós a regény. Aki viszont nem látta a sorozatot, inkább kezdje azzal, mert anélkül sajnos nem fog tetszeni neki a könyv. 

Zörgőfürge, és a varázslat egyik legfontosabb alapelve. (Forrás)

Összességében, a személyes élményem alapján 4 csillagot adok rá. Ehhez jelentősen hozzátartozik a tény, hogy nagyon szeretem a sorozatot, valamint hogy szerintem nem lett annyira rossz a könyv, a meglévő rész nagyon tetszik, csak tényleg hiányoltam a történeteket.

Érdekesség egyébként, hogy ugyan egy másik írónő tollából, de ősszel érkezik Piroska története is, amely azonban nem a sorozatbeli történéseket, hanem egyfajta előtörténetet nyújt majd. Remélem, hogy az is megjelenik majd itthon, mert én kíváncsian várom.

Ti nézitek az Egyszer volt, hol nem voltot? Olvastátok a könyvet? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése