Sophie Kinsella: Pánik a plázában (A boltkóros 2.)

Sziasztok! Ismét Sophie Kinsella-könyv akadt a kezembe, nagy örömmel írtam nektek az Egy boltkóros naplója folytatásáról, mely nemrég a Libri gondozásában újrakiadásra került.

Információk a könyvről:
Sophie Kinsella: Pánik a plázában
Eredeti cím: Shopaholic Takes Manhattan
Kiadó: Kelly Kiadó
Megjelenés: 2008 (eredeti 2001)
Oldalak száma: 340
Fordító: Béresi Csilla
Újonnan A boltkóros útra kel címmel jelent meg.

Fülszöveg:
Becky Bloomwood visszatér! Becky élete révbe ért. Ismert pénzügyi szakember, újságíró, személyes pénzügyi tanácsadó, saját tévéműsora van. Csinos, okos, elegáns, segítőkész… Egyetlen hibája a vásárlási szenvedélye. A divat megszállottja, nem tud ellenállni a drága, márkás cuccoknak, akkor sem, ha egy fitying sincs a bankszámláján. Egy különleges szandál, egy selyembársony sál, esetleg egy formatervezett divatékszer vagy egyedi táska láttán képtelen uralkodni magán. Addig nem nyugszik, amíg meg nem szerzi valamelyiket, még akkor is, ha nincs rá fedezete. A józan pénzügyi szakemberből – belépve egy női divatüzletbe –, a másodperc töredéke alatt pénzügyi analfabéta válik. Se lát, se hall, csak próbál, próbál és próbál, s végül fedezetlen csekkel fizet. Adósságai az egeket ostromolják, ruhái, cipői, táskái, övei, sáljai, piperecikkei alig férnek el a szobájában. Kiegyenlítetlen számlái miatt per fenyegeti, kedvese elhagyja, állását felmondják, karrierje, párkapcsolata romokban… Önmagát okolja, pedig nem ő a célpont. A „jóakaró” Becky szennyesének kiteregetésével akarja tönkretenni a meghurcolt lány kedvesét. Azonban Beckyt nem olyan fából faragták, holmi firkászok nem fognak ki rajta. Amikor a legmélyebb megalázását készítik elő, fordítva sül el a dolog...



Véleményem:
Nem tudom, hogy hányan emlékeznek rá, de még február végén írtam értékelést az Egy boltkóros naplójáról, amit ide kattintva olvashattok el. Már akkor is említettem, hogy magával A boltkóros-jelenséggel a film kapcsán találkoztam. Ezt csak azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert sokan nem tudják, hogy a film nemcsak az első, hanem a második rész alapján is készült, vagyis a két könyv egyfajta kevert történetét tartalmazza.

Ahogyan egy jó chick lit regényben szokás, Becky élete előzőleg sikeresen helyrejött, fix munkát talált és sikerült mindent visszafizetnie a banknak. Azonban ha valami nem változott, az a vásárlásmániája: ugyanúgy nem tud ellenállni egyetlen boltnak sem, főleg ha még csodás ruhadarabokat és csecsebecséket is mutogatnak a kirakatban. Most képzeljétek el, hogy egy ilyen lánynak lehetősége adódik arra, hogy ellátogasson New Yorkba. Nos, mit láttok magatok előtt? Az ötödik sugárút fényes üzleteit? Beckyt, amint nem tud ellenállni a legnagyobb plázáknak? Még több vásárlást és tartozást? Talált, süllyedt.

Ez azonban nem gond, hiszen mindemellett ott van nekünk Luke is, aki azonban csak most fog tudomást szerezni szeretett barátnője hóbortjáról. Hogy hogyan és miként fogadja, azt rátok bízom, de az biztos, hogy nem éppen lesz kellemes. Van ugyanis Beckynek egy rosszakarója, aki bármi áron hajlandó befeketíteni a lányt. Azonban nem kell aggódnunk: a kezdeti összeomlás után hősnőnk mindig szépen összeszedi magát, és kellő megelégedésünkre alaposan visszavág azoknak, akik keresztbe tesznek neki.

Isla Fisher mint Rebecca Blomwood (Forrás)

Nos, igen, ez az, amitől Sophie Kinsella stílusa annyira szerethető: még ha néha kissé idegesítő dolgokat is tesz egy-egy karakter, sosem viszi túlzásba, az esetleges rossz dolgokra pedig mindig kapunk gyógyírt. Ezért is jó olvasni, ha az ember szórakozásra vágyik, mert éppen kicsit lájtosabbat szeretni olvasni egy drámánál. Akik esetleg az első könyvből hiányolták a filmben látható kiárusítást, azoknak is csak ajánlani tudom ezt a részt, garantáltan nem fognak csalódni.

A könyv tetszett, így 4 csillagot adok neki. Nem tudom, hogy a nyelv miatt volt-e, de néhol kicsit unalmasnak találtam, bár általában azokat a részeket, amikor vásárolt. Azt hiszem, hogy ebből már láttunk eleget az első részben. Ezt leszámítva viszont érdekes volt, sok helyen izgalmas részekkel. Kíváncsian várom a többi részt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése