Vivien Holloway: Mesterkulcs & Tolvajbecsület

Sziasztok! Ma két nagyon jó kisregényről hoztam Nektek ajánlót, melyeket szintén a Főnix Könyvműhely versenyén keresztül kaptam kézhez. Az ajánló mellett ma egy különlegességet is hoztam Nektek, a szöveg mellett látható plakátot ugyanis szintén a versenyre készítettem, több kép felhasználásával. Remélem, elnyeri tetszésetek! :)

Információk a könyvekről:
Vivien Holloway: Mesterkulcs & Tolvajbecsület
Winie Langton történetek 1-2.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Megjelenés: 2014
Oldalak száma: 80+94 oldal
Hivatalos oldal | Facebook 

A Mesterkulcs fülszövege:
Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekedett, mint a fiúk többsége és mindent tudott a fegyverekről.
Amikor a legendás mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…


Véleményem:
Sose a borító alapján ítéld meg a könyvet – szokták mondani. Pedig gyakran esek ebbe a „hibába”, már ha ezt lehet annak nevezni. Sőt, könyveim többségénél valahogy úgy alakult, hogy a gyönyörű borító és az érdekes fülszöveg közös gyermekeként kerültek a polcomra, türelmesen várva, hogy elolvassam őket.

Hasonlóan, mégis máshogy alakult ez a Winie Langton történetekkel. A Főnix Könyvműhely olvasós versenyeit már a kezdetek óta szeretem, hiszem nemcsak a kiadót ismertette meg velem, hanem olyan értékes olvasási élményekkel is gazdagodtam, amikkel másként talán sosem találkozom. Sőt, ők mutatták meg nekem, milyen klasszak tudnak lenni a kortárs magyar írók, s hogy nyugodtan bízhatunk bennük, mert a külföldi (főleg amerikai) ifjúsági regények mércéjét simán megütik, gyakran felülmúlják azt.

A nem is olyan régen indult „Olvass és alkoss!” verseny keretein belül pedig a téli fordulón Vivien Holloway magyar írónő két kötete, a Mesterkulcs és a Tolvajbecsület kerültek terítékre. A két könyv egy sorozat, a Winie Langton történetek része, s ha mindez igaz, akkor a harmadik kötet a Könyvhétre érkezik. A korábban is említett hősnőnk pedig ük-ük-ük-unokánk lehetne, a 2900-as években él ugyanis, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Igen érdekes helyzetek uralkodnak, hiszen nem is olyan meglepően két szélsőséggel találkozhatunk: vannak családok, akik semmiben sem nélkülöznek, és vannak a nagyon szegények, akiknek tagjai gyakran halnak éhen. (Nem is annyira irreális, nem igaz?)

Valahogy így képzelem el Winie Langtont
Winie-ről tudni érdemes, hogy igazán különleges mesterséget űz: hivatásos tolvaj. Édesapja tanította meg a „szakma” minden csínjára és bínjára, így tökéletesen szerez meg magának bármit, amit csak a szeme megkíván. Azonban ahogyan az lenni szokott, ezen a területen is létezik egy legenda, méghozzá egy bizonyos mesterkulcsról, aminek segítségével nem létezik lehetetlen, bárhová bejuthat az ember, még akár a falon is átmehet vele. Nem is kérdés tehát, hogy amikor pletykák kezdenek keringeni a kulcs felbukkanásáról, akkor az egész Langton-család elkötelezi magát a megszerzése érdekében.

Azoknak, akiknek a rendkívül pörgős és érdekes történet nem lenne elég, elárulom: a könyv posztapokaliptikus jellege mellett erős steampunk-elemeket tartalmaz, így a stílus kedvelőinek olyan lesz ez az olvasmány, mint az ételek kedvelőinek egy finom karácsonyi ebéd: különleges, ritka, és semmi máshoz nem fogható. Csodás világa mellett azonban egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a karakterek szerethetők, cseppet sem idegesítőek, és párbeszédeiktől néha az ember könnye is kicsordul, már persze nem bánatában, hanem a nevetéstől.

Összességében csakis ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne egy igazán jó kaland részesévé válni. A könyvek egyetlen hibája, hogy rövidek, személy szerint ugyanis még több száz oldalon tudtam volna olvasgatni őket. No és persze helyet kapott a ravasz függővég is, amitől csak még jobban várom már a harmadik részt. Kedves Vivien: kérünk, ne várass minket sokáig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése